Investering 100 miljoen in houtafvalcentrale Doel

27 maart 2019

De afvalbedrijven Indaver en Suez hopen in augustus of september groen licht te krijgen voor de bouw van een centrale die energie opwekt uit de verbranding van niet-recycleerbaar houtafval. De houtoven die in het Zeeuwse Doel moet verrijzen, kan op termijn ook stoom leveren voor het Ecluse-net, dat onlangs officieel in gebruik werd genomen.

Indaver en Suez hebben daarom een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor een houtafvalcentrale in Doel. Volgens de PZC willen ze 100 miljoen euro investeren in een project dat jaarlijks 180.000 ton houtafval kan verbranden. Het gaat om hout dat vanwege de slechte kwaliteit niet meer gerecycleerd kan worden tot nieuwe producten, zoals paneelhout.

“In de eerste plaats wordt de verbrandingsinstallatie gebruikt voor het opwekken van elektriciteit”, zegt Indaver-woordvoerder Inge Baertsoen in Recycling Magazine Benelux. “Maar het is ook zeker mogelijk dat het overschot van de opgewekte energie in de vorm van stoom op het Ecluse-net terechtkomt. Dit hangt af van de vraag naar stoom van de afnemende bedrijven.” Op dit moment maken vijf bedrijven uit de chemische cluster van de Antwerpse haven gebruik van stoom via Ecluse, die wordt opgewekt door afvalstoffenverbranding.